Home   Traucējumu veidi   Disleksija

Disleksija

kids-readingLai saprastu, kas ir disleksija, no sākuma jāsaprot, kā notiek lasīšanas process. Lai izlasītu un uztvertu tekstu, bērnam jāpaveic sekojoši uzdevumi:

– jāsaprot, kā skaņas veido vārdus;

– jāspēj koncentrēties uz drukātajām zīmēm (burtiem un vārdiem);

– jāspēj rast vārdi no skaņu savienojumiem;

– jāsasaista skaņas, lai šīs skaņas un to savienojumi varētu raiti izskanēt kā vārdi;

– jākontrolē acu kustības pa visu lapu, kurā atrodas teksts;

– smadzenēm jāspēj veidot attēli, kas sastāv no zilbēm un vārdiem;

– jāspēj salīdzināt zilbes un vārdus ar to, kas jau ir zināms un pazīstams;

– jāspēj uzglabāt šīs zilbes un vārdus atmiņā;

Tad, kad bērni sāk mācīties lasīt, viņu smadzenes ātri nogurst. Bet bērniem, kuriem ir disleksija, lasīšanas sākuma posms ir kā smaga cīņa, un lasīšanas apguve un pats lasīšanas process viņiem ir daudz grūtāks nekā citiem. Bērnam var rasties grūtības atcerēties vienkāršus vārdus, kurus viņš jau daudzas reizes redzējis, kā arī ir grūtības veidot vārdus, kas sastāv no garākām skaņām un to kombinācijām. Kāpēc tas ir tik grūti?

Disleksija nozīmē, ka cilvēka smadzenēm ir problemātiski apstrādāt burtus un skaņas, grūti salikt plūstošā lasījumā atsevišķas skaņas. Tas var notikt arī ar ļoti vienkāršiem vārdiem, piemēram, b-e-t ⇒ bet, t-a-d ⇒ tad utt.

Attiecīgi bērns, kuram ir disleksija, lasīs lēni un kļūdaini. Reizēm viņš jauks burtus vārdos, piemēram, burtu “b” ar “d”, vai “p” ar “b”.

Svarīgi ir strādāt ar šādiem bērniem. Disleksijas gadījumā daudz var palīdzēt arī datornodarbības, grāmatu lasīšana datorā, kā arī to lasīšana citās portatīvās ierīcēs (planšetdatori, iPod u.c.)

Bērni, kuriem ir disleksija, var būt apjukuši, bēdīgi, dusmīgi, jo lasīšana viņiem sagādā daudz grūtību un ir kaitinoša. bērni nevēlas būt iedalīti kādā citā grupā, kurā ir vienaudži ar līdzīgām problēmām, tāpat viņi nevēlas arī apmeklēt runas speciālistus (logopēdus).

Bet palīdzība ir pat ļoti nepieciešama, jo tā dos lielu gandarījumu pašiem bērniem sasniegt pozitīvas lietas savā dzīvē. Pasaulē daudziem ļoti radošiem un panākumiem bagātiem cilvēkiem ir konstatēta disleksija, bet tā nekādā ziņā nav traucējusi viņiem piepildīt savus sapņus.

 

Comments are closed.